Grapevine protection

A.Y. 2019/2020
10
Max ECTS
80
Overall hours
SSD
AGR/11 AGR/12
Language
Italian
Learning objectives
The course provides knowledge on plant pathogens and insects noxious to grapevine, on control end prevention methods that can be applied in the vineyards and in the nurseries, with emphasis on grapevine pathogens transmitted by insect vectors.
Expected learning outcomes
Conoscenza e capacità di comprensione
Gli studenti saranno in grado, attraverso le competenze fornite dal corso, di:
- riconoscere le più importanti fitopatie e i più importanti insetti, indigeni ed esotici di temuta introduzione, che causano danno diretto e indiretto d'interesse economico alla vite
- di valutare l'influenza dell'ambiente sullo sviluppo di fitopatie e insetti del vigneto e sull'epidemiologia delle fitopatie da essi trasmesse
- di impostare adeguate strategie di difesa, con particolare riguardo alle tecniche a basso impatto ambientale.
Capacità di applicare conoscenza e comprensione
Al termine del corso gli studenti saranno in grado di:
- Progettare piani di prevenzione e contenimento di fitopatie e insetti della vite
- Progettare piani di prevenzione e contenimento di fitopatie della vite trasmesse da insetti vettori
- Progettare piani razionali di utilizzazione di fungicidi/insetticidi e di mezzi di lotta alternativi per ottenere la massima efficacia ridurre gli effetti collaterali come i danni agli organismi utili non bersaglio e l'insorgenza di ceppi di patogeni e insetti resistenti agli agrofarmaci.
Autonomia di giudizio
Alla fine del corso gli studenti saranno in grado di valutare e scegliere le strategie di difesa della vite più appropriate in diversi casi di studio
Capacità di apprendimento
Alla fine del corso gli studenti saranno in grado di svolgere valutazioni comparative per l'applicazione di diversi mezzi di controllo di fitopatie e insetti della vite e di reperire autonomamente fonti di informazioni scientificamente valide.
Course syllabus and organization

Single session

Responsible
Lesson period
First semester
Approfondimenti di patologia
Course syllabus
The program is in the learning area of Production and Quality of Grapes.

The diseases of grapevine: a review of the main maladies of grapevine and in particular for those with epidemic pattern. The sanitary selection of grapevine and its importance for the nursery industry. The plant pathogen detection and the main innovations in serology and molecular biology for identification and characterization of grapevine pathogens. Novel achievements for the containment and the management of the fungal diseases: the expert systems and their use for the disease management. Novel achievements for the containment and the management of the diseases: new technologies and regulation protocols for the disease prevention and use of chemicals of lower impact for the environment.

The vineyard agro-ecosystem and insects. Ecology, ethology and biological cycles. Insecticides and their application in the vineyard. Managing the onset of resistance. Agroecological management of the vineyard. Innovative and sustainable control strategies. Emerging insect pests and vectors with high risk of introduction. Epidemiological cycles of Flavescence dorée and Bois Noir and vector control. Xylella fastidiosa and grapevine: epidemiology of Pierce's Disease and risk assessment in Italian vineyards. Mealybugs and scale insects vectoring viruses to grapevine. Field trip to viticultural farm and nursery.

The course is made of 68 hours of classes, 4 hours of practicals (identification of insects in the lab) and 8 hours for a field trip to vitucultural farm and nursery.

At the end of the classes, the teacher will elicit a discussion on the topic that has been presented, in order to check the level of understanding of the students.

The final examination is oral and the topics covered in the exam are those of classes, practicals and field trip.

Belli G. 2011. Elementi di Patologia Vegetale, Piccin editore

Note di Entomologia viticola. Andrea Lucchi. Pisa University Press

Scientific and technical papers; Power Point presentations of the classes will be available on the CampusNet Platform.
Approfondimenti di entomologia
AGR/11 - GENERAL AND APPLIED ENTOMOLOGY - University credits: 5
Lessons: 40 hours
Approfondimenti di patologia
AGR/12 - PLANT PATHOLOGY - University credits: 5
Lessons: 40 hours
Educational website(s)
Professor(s)
Reception:
Monday from 10 to 12 am
BioProtection Group, Building former Patologia vegetale