La chimica dei sensi: applicazioni nell'alimentazione degli animali da reddito e da compagnia ed analisi sensoriale

A.Y. 2015/2016
3
Max ECTS
32
Overall hours
SSD
AGR/18
Language
Italian
Learning objectives
Il corso si pone l'obiettivo d'introdurre gli allievi alla conoscenza della percezione degli stimoli sensoriali. Tali conoscenze risultano fondamentali per le applicazioni in alimentazione di animali da reddito e da compagnia e per un approccio allo studio dell'analisi sensoriale volta alla caratterizzazione dei prodotti di origine animale.
Expected learning outcomes
Undefined
Course syllabus and organization

Single session

Responsible
Lesson period
Second semester
Course syllabus
Lectires
The five senses (2 hours)
Taste perception in animals and pets (2)
Eating behavior (2 hours)
Flavourings and dietary intake (2 hours)
Sensory analysis: general (1 hour)
The role of sensory analysis in food choices (1 hour)
Choice of the method of sensory analysis (2 hours)
Organization of a sensory test (2 hours)
The experimental design and interpretation of the results (2 hours)
Pratical activity
Sensory analysis (12 hours)
participation in trade fairs (4 hours)
AGR/18 - ANIMAL NUTRITION AND FEEDING - University credits: 3
Practicals: 16 hours
Lessons: 16 hours
Professor: Corino Carlo
Professor(s)