Omics

A.Y. 2017/2018
10
Max ECTS
66
Overall hours
SSD
BIO/10 BIO/18
Language
Italian
Learning objectives
Il corso intende fornire le principali informazioni inerenti la genomica e gli approcci di proteomica avanzata applicati allo studio quali/quantitativo di proteine e peptidi in cellule e tessuti di diversa origine. In particolare, il modulo di Introduzione alla genomica vuole presentare allo studente i principali concetti che attengono l'organizzazione del genoma. Si deve infatti ritenere imprescindibile, per un laureato magistrale in Biotecnologie Veterinarie, una conoscenza di base sulla dimensione del genoma, la sua organizzazione in cromosomi, il significato di linkage e di Linkage Disequilibrium. Accanto a queste conoscenze dottrinali, con il necessario corredo in modellizzazione statistica, vengono presentate concrete applicazioni in ambito zootecnico e veterinario, quali l'uso di bead chip a DNA per la valutazione genomica nei bovini oppure per l'accertamento di paternità oppure per concetti di genomica di popolazione (statistiche F).
Il modulo di Proteomica fornisce le informazioni essenziali sulle principali tecniche per lo studio dell'intero proteoma di una cellula o tessuto, per la sua caratterizzazione sia qualitativa che quantitativa e per l'analisi delle possibili variazioni in risposta ad uno stimolo. Sarà illustrato l'ampio spettro di possibili applicazioni di questo approccio partendo dalla discussione di dati sperimentali pubblicati.
Expected learning outcomes
Undefined
Course syllabus and organization

Single session

Lesson period
First semester
ATTENDING STUDENTS
Unita' didattica: Proteomica
Course syllabus
MODULE OBJECTIVES:
The course is aimed at providing information concerning the principal biochemical techniques utilized in proteomics

Lectures
Protein identification and analysis
Cellular and sub-cellular extracts
Analytical and preparative electrophoresis with pH immobilized gradients
Staining methods
Protein maps and sequence analysis of proteins separated in gel
Sequence of proteins and peptides in solution
Amino acids analysis of proteins and peptides
Microarrays of proteins
Mass spectrometry in proteomics
Quantitative analysis by mass spectrometry
Studies of post-translational modifications by mass spectrometry
Protein complexes characterization
Comparative proteomics
Biomarkers and antigens identification, food quality control
Microorganisms identifications by mass spectrometry
Spectroscopic techniques in proteomics (IR, NMR, EPR)
NON-ATTENDING STUDENTS
Unita' didattica: Proteomica
Course syllabus
MODULE OBJECTIVES:
The course is aimed at providing information concerning the principal biochemical techniques utilized in proteomics

Lectures
Protein identification and analysis
Cellular and sub-cellular extracts
Analytical and preparative electrophoresis with pH immobilized gradients
Staining methods
Protein maps and sequence analysis of proteins separated in gel
Sequence of proteins and peptides in solution
Amino acids analysis of proteins and peptides
Microarrays of proteins
Mass spectrometry in proteomics
Quantitative analysis by mass spectrometry
Studies of post-translational modifications by mass spectrometry
Protein complexes characterization
Comparative proteomics
Biomarkers and antigens identification, food quality control
Microorganisms identifications by mass spectrometry
Spectroscopic techniques in proteomics (IR, NMR, EPR)
Unita' didattica: Introduzione alla genomica
BIO/10 - BIOCHEMISTRY - University credits: 0
BIO/18 - GENETICS - University credits: 0
Lessons: 18 hours
Professor: Pagnacco Giulio Giorgio Alessandro
Unita' didattica: Proteomica
BIO/10 - BIOCHEMISTRY - University credits: 0
BIO/18 - GENETICS - University credits: 0
Practicals: 12 hours
Lessons: 36 hours
Professor: Tedeschi Gabriella
Professor(s)