Food without borders: the veterinian's role in food inspection

A.Y. 2014/2015
Lesson for
8
Max ECTS
128
Overall hours
SSD
VET/04
Language
Italian
Learning objectives
Il modulo ha lo scopo di fornire competenze e sviluppare ambiti di riflessione rispetto a:
- Normative in materia di sicurezza alimentare in UE; norme per la commercializzazione da e per i paesi terzi di prodotti alimentari di origine animale
- Ruolo del veterinario ufficiale nelle realtà di produzione, commercializzazione e somministrazione degli alimenti.
- Ruolo e compiti del veterinario aziendale nelle diverse filiere alimentari.
Saranno fornite le basi teorico/pratiche per la stesura di piani di autocontrollo e per la progettazione/realizzazione della certificazione di filiera per i prodotti di origine animale e per la ristorazione, integrate alla vigente normativa. L'attività formativa sarà condotta principalmente mediante esercitazioni, visite a realtà produttive e attività di laboratorio. In quelle sedi verranno evidenziati gli aspetti legati al rischio sanitario, anche in situazioni di emergenza, senza tralasciare gli aspetti socio- economici collegati alla produzione degli alimenti, per una corretta gestione igienico-sanitaria, un'attenta valutazione dei fornitori, un'efficace formazione del personale.

Course structure and Syllabus

Active edition
Yes
Responsible
Modulo: Analisi di laboratorio degli alimenti di origine animale
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 1
Practicals: 16 hours
Professor: Cattaneo Patrizia
Modulo: Filiera carne
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 2
Practicals: 32 hours
Professor: Stella Simone
Modulo: Filiera latte/prodotti lattiero-caseari
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 1
Practicals: 16 hours
Professor: Cattaneo Patrizia
Modulo: Filiera prodotti ittici/prodotti della pesca
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 1
Practicals: 16 hours
Modulo: Filiere produttive
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 1
Practicals: 16 hours
Professor: Vallone Lisa
Modulo: Prodotti trasformati/prodotti carnei
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 1
Practicals: 16 hours
Professor: Bersani Carla
Modulo: Ristorazione collettiva e norme cogenti e volontarie nella produzione degli alimenti
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 1
Practicals: 16 hours
Modulo: Filiera carne
Syllabus
Activity of meat inspector at slaughterhouses, considering the main meat producing species (cattle, pig, poultry); control activity in different productive units involved in different phases of meat production.
Modulo: Analisi di laboratorio degli alimenti di origine animale
Syllabus
The food inspector veterinarian and the laboratory analyses aimed to define consumption suitability, hygienic-sanitary requirements, composition, labelling compliance of animal-origin foods.
Practical works: proximate analysis; pH, activity water, salt content; determination of a food additive (nitrite) in meat products; determination of TVB-N in seafood; determination of food rancidity. Evaluation of the most useful analyses on a chosen food to guarantee food safety, consumption suitability and composition in compliance with the legislation in force.
Modulo: Filiera prodotti ittici/prodotti della pesca
Syllabus
Practical works: the control system (visit PIF, Rapid alert system, Traces), seafood labelling (finfish, crustacean and shellfish), requirements concerning parasites (visit a commercial fish platform).
Modulo: Prodotti trasformati/prodotti carnei
Syllabus
Technologies and microbiological systems useful to improve meat based products and processed meats with respect for hygienic and sanitary quality and for their features according to the new sanitary legislation.
Lesson period
Second semester
Lesson period
Second semester
Assessment methods
Esame
Assessment result
voto verbalizzato in trentesimi