Inspection of Animal Source Foods 2

A.Y. 2015/2016
Lesson for
8
Max ECTS
80
Overall hours
SSD
VET/04
Language
Italian
Learning objectives
Scopo del corso di Ispezione degli Alimenti di Origine Animale II è quello di fornire agli studenti le nozioni di tipo scientifico e normativo per una corretta ispezione e vigilanza degli alimenti di origine animale con particolare riferimento alle carni e ai prodotti della pesca.
In particolare per l'ispezione delle carni fornire allo studente le nozioni teoriche (sanitarie e legislative) e pratiche riguardanti le problematiche igienico-sanitarie e qualitative legate alla produzione delle carni, nonché le modalità con le quali deve essere svolta l'attività veterinaria nell'ambito dell'ispezione delle carni. Saranno fornite allo studente la capacità di interpretare e giudicare correttamente i reperti ispettivi attraverso la valutazione degli aspetti anamnestici, della visita ante e post mortem e dei risultati degli esami di laboratorio e nozioni di tipo scientifico e normativo per una corretta ispezione e vigilanza delle carni derivanti dai volatili domestici, dal coniglio e dalla selvaggina.
Riguardo l'ispezione dei prodotti della pesca l'obiettivo è fornire le conoscenze e far acquisire le capacità per valutare criticamente lo stato di freschezza e salubrità dei prodotti della pesca; le principali norme comunitarie e nazionali che regolano la produzione e la commercializzazione dei prodotti della pesca, con particolare attenzione ai controlli ufficiali sulla produzione di molluschi bivalvi vivi e sui prodotti della pesca. Le esercitazioni hanno l'obiettivo di permettere il riconoscimento delle principali specie commercializzate in Italia allo scopo di identificare le specie ittiche che devono essere sottoposte a controlli ufficiali per la prevenzione di rischi sanitari e per l'identificazione di frodi per sostituzione e ai fini del corretto commercio.

Course structure and Syllabus

Active edition
Yes
Modulo: Ispezione e controllo dei prodotti della pesca
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 3
Practicals: 16 hours
Lessons: 16 hours
Modulo: Ispezione e controllo delle carni
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 3
Lessons: 24 hours
Professor: Stella Simone
Modulo: Lavori pratici nei macelli
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 2
Practicals: 16 hours
Lessons: 8 hours
Shifts:
Professor: Scanziani Eugenio
Attività esercitative ripetute a gruppi di studenti
Professors: Scanziani Eugenio, Stella Simone
ATTENDING STUDENTS
Modulo: Ispezione e controllo delle carni
Syllabus
Various items concerning meat inspection are considered:
- Legislation concerning meat inspection procedures.
- Animal diseases concerning meat inspection: parasitic diseases; bacterial diseases; prion diseases (spongiphorm encefalopathies); tumours.
- Chemical contamination and residues in meat: anabolic agents; veterinary drugs; environmental contaminants.
- Qualitative and technological aspects of meat production: yield and cuts; graduation of animal carcasses; meat packaging, storage and transport; spoilage and alterations; production of minced meat and meat preparations.
- Meat traceability and labelling.
- Management of animal by-products and slaughter waste.
- Slaughtering, cutting and meat storage plants: structural and working regulations.
- Personnel working at slaughter and meat processing plants: training; main zoonoses involving slaughter workers and preventive practices.
- Inspection of poultry, rabbit and game meat.
Modulo: Ispezione e controllo dei prodotti della pesca
Syllabus
Supply and composition of seafood (fishery products and live bivalve molluscs); Prepared and processed fishery products. Biological hazards in seafood: pathogenic bacteria, biogenic amines, viruses, aquatic biotoxins; Chemical hazards: industrial and environmental contaminants; The National and Community Regulations are introduced and discussed for each subject, in particular the general and specific parts of Regulations (EC) n. 853 and 854 /2004; Regulations 1169/2011; 2406/96; 2074/2005; 2073/2005
Modulo: Lavori pratici nei macelli
Syllabus
FRONTAL LESSONS: various aspects of practical activity of meat veterinary inspector are considered:
- Protection of animal welfare during slaughtering activities.
- Slaughtering procedures: Standard and special types of slaughtering.
- Ante mortem inspection.
- Post mortem inspection: refresh of anatomy; inspection procedures and tools; inspection procedure on tissues/organs with lesions; main pathological conditions in meat producing animals; acute/chronic inflammatory lesions; local/generalized lesions.
- Decision concerning meat and health marking.
- Laboratory tests in meat inspection: bacteriological and chemical analyses; examination for trichinosis; histological examination; other tests.

PRACTICAL ACTIVITY: Several inspection cases (organs with lesions) are faced, belonging to the main meat producing species (cattle, pig, sheep/goat, horse); health aspects are considered and decisions concerning meat are expressed.
NON-ATTENDING STUDENTS
Modulo: Ispezione e controllo delle carni
Syllabus
non previsto
Modulo: Ispezione e controllo dei prodotti della pesca
Syllabus
non previsto
Modulo: Lavori pratici nei macelli
Syllabus
Non previsto
Lesson period
First semester
Lesson period
First semester
Assessment methods
Esame
Assessment result
voto verbalizzato in trentesimi
Professor(s)
Reception:
10-12 am, Monday
Anatomia patologica, Facolty of Veterinary Medicine, Via Celoria 10, Milan