Food without bordes: the veterinarian's role in food inspection

A.Y. 2016/2017
Lesson for
8
Max ECTS
128
Overall hours
SSD
AGR/19 VET/04
Language
Italian
Learning objectives
Il corso ha lo scopo di fornire competenze e sviluppare ambiti di riflessione rispetto a:
- Normative in materia di sicurezza alimentare in UE; norme per la commercializzazione da e per i paesi terzi di prodotti alimentari di origine animale
- Ruolo del veterinario ufficiale nelle realtà di produzione, commercializzazione e somministrazione degli alimenti.
- Ruolo e compiti del veterinario aziendale nelle diverse filiere alimentari.

Course structure and Syllabus

Active edition
Yes
Responsible
Modulo: Analisi di laboratorio degli alimenti di origine animale
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 2
Practicals: 32 hours
Professor: Cattaneo Patrizia
Modulo: Approvvigionamenti, industrie e mercati degli alimenti di origine animale
AGR/19 - ANIMAL SCIENCE - University credits: 1
Practicals: 16 hours
Modulo: Filiera carne
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 1
Practicals: 16 hours
Professor: Stella Simone
Modulo: Filiera prodotti ittici/prodotti della pesca
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 1
Practicals: 16 hours
Modulo: Filiere produttive- filiera latte/prodotti lattiero-caseari
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 1
Practicals: 16 hours
Professor: Vallone Lisa
Modulo: Prodotti trasformati/prodotti carnei
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 1
Practicals: 16 hours
Professor: Bersani Carla
Modulo: Ristorazione collettiva e norme cogenti e volontarie nella produzione degli alimenti
VET/04 - INSPECTION OF FOODS OF ANIMAL ORIGIN - University credits: 1
Practicals: 16 hours
ATTENDING STUDENTS
Modulo: Filiere produttive- filiera latte/prodotti lattiero-caseari
Syllabus
Food-borne fungi.
Mycotoxins in feed and food.
Food-borne fungi and food-borne mycotoxins: prevention and control.
Protection and enhancement of Italian PDO dairy products
Microbiological parameters, trade standards and process indicators required in import and export markets of dairy products, and extra-EU and intra-EU trade
Modulo: Analisi di laboratorio degli alimenti di origine animale
Syllabus
Veterinary food inspector and main laboratory analyses aimed to establish: suitability for human consumption, hygiene and health requirements, composition, food labelling compliance
Modulo: Filiera prodotti ittici/prodotti della pesca
Syllabus
Safety and quality control, labeling, emerging issues, specific legislation and interpretation with a focus on the main issues relating to the importation from third countries of fishery products.
NON-ATTENDING STUDENTS
Modulo: Filiera prodotti ittici/prodotti della pesca
Syllabus
Not considered.
Lesson period
Second semester
Lesson period
Second semester
Assessment methods
Esame
Assessment result
voto verbalizzato in trentesimi