Applied biocatalysis

A.A. 2024/2025
6
Crediti massimi
56
Ore totali
SSD
CHIM/11
Lingua
Inglese
Obiettivi formativi
The course provides the basic knowledge necessary to develop a bioprocess based on the application of enzymes and/or microbial cells, gathering tools across different biotechnological techniques. Specific objects of the course are the following:
- Learning how to apply the biotechnological techniques learned during the first year of the master degree for the evolution of enzymes or microbial cells into efficient biocatalysts;
- Learning from consolidated and/or innovative successful examples on how a biocatalytic process is developed and optimized;
- Assessing the most suited technologies for intensifying a biocatalytic process
Risultati apprendimento attesi
At the end of the course the student will know why biocatalysis is strategic for the bioeconomy in a bio-based industry context. The student will be familiar with the essential steps in the development of biocatalytic processes from concept to completion, by the application of the best suited methodologies (protein engineering, metabolic engineering, immobilization, continuous reactors) to develop a innovative biocatalytic processes of industrial interest. The focus will be on bioprocesses relevant in the agri-food and bioenergy fields.
Corso singolo

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Programma e organizzazione didattica

Edizione unica

Periodo
Secondo semestre

Programma
- Introduction to biocatalysis: why? how? The myth and the reality (0.5 CFU);
- Biocatalysis: how enzymes work (0.5 CFU);
- Biocatalysis at work: biotransformation of feedstocks into added-value molecules (0.5 CFU);
- Enzyme discovery and high throughput fermentation (0.5 CFU);
- Biocatalyst preparation (0.5 CFU):
- whole cells or isolated enzymes?
- immobilization;
- Techniques in biocatalysis: how biocatalysts can be improved? (1.0 CFU);
- protein engineering, directed evolution
- metabolic engineering
- Examples of industrial biocatalytic processes (1.0 CFU);
- Biocatalytic reactor design and operation (0.50 CFU);
- Lab practice (1.00 CFU)
Prerequisiti
Il corso dovrebbe essere frequentato dagli studenti e dalle studentesse dopo il primo semestre del primo anno, quando vengono impartiti insegnamenti riguardanti le metodologie molecolari, la fermentazione, la struttura e la funzione delle biomolecole.
È possibile contattare il docente per ottenere indicazioni su testi e riferimenti bibliografici che possono essere studiati per colmare eventuali lacune conoscitive.
Metodi didattici
Il corso è suddiviso in lezioni frontali interattive con proiezione di materiale didattico e discussione dei concetti in aula per verificare la comprensione dei concetti teorici di base
Materiale di riferimento
Materiale relativo alle lezioni e monografie messe a disposizione dal docente
Modalità di verifica dell’apprendimento e criteri di valutazione
Lo studente o la studentessa sarà valutato attraverso una presentazione orale di un case-study scelto e selezionato con il docente e dopo una discussione (circa 20 minuti) che riguarderà diversi temi e argomenti trattati durante il corso. È possibile ottenere riscontri su tutte le procedure di valutazione formale in modo da poter migliorare in futuro.
CHIM/11 - CHIMICA E BIOTECNOLOGIA DELLE FERMENTAZIONI - CFU: 6
Laboratori: 16 ore
Lezioni: 40 ore
Turni:
Turno
Docente: Molinari Francesco Enzo
Docente/i
Ricevimento:
previo appuntamento
via Luigi Mangiagalli 25, terzo piano