Food product design and development

A.A. 2023/2024
4
Crediti massimi
32
Ore totali
SSD
AGR/15
Lingua
Inglese
Obiettivi formativi
Obiettivo principale è l'acquisizione da parte degli studenti di criteri strategici e, soprattutto, tecnologici per il design e lo sviluppo di prodotti alimentari sostenibili, al fine di predisporre un posizionamento del laureato in team di R&D di aziende alimentari.
Il secondo obiettivo è lo sviluppo di soft skills a riguardo delle capacità relazionali, organizzative e di pianificazione per la gestione delle attività di una squadra, con l'elaborazione di piani di lavoro, sviluppo e gestione delle criticità.
Risultati apprendimento attesi
Capacità di individuare gli ambiti di possibili innovazioni sulla base del life cycle del prodotto alimentare.
Capacità di utilizzare i principi avanzati di tecnologia della formulazione per la progettazione e lo sviluppo di nuovi prodotti alimentari o il riposizionamento di prodotti già sul mercato.
Capacità di lavoro in team, verificato tramite la realizzazione di un progetto di design di prodotto su un tema assegnato dal docente.
Corso singolo

Questo insegnamento può essere seguito come corso singolo.

Programma e organizzazione didattica

Edizione unica

Responsabile
Periodo
Primo semestre

Programma
- Food Product development process according to the criteria of competitiveness of companies. Technological aspects of prototyping and innovation scale-up.
- Process-structure-property relationship.
- Principles of food material science which are useful for product development: interactions of biopolymers in dispersed systems, incompatibility of biopolymers, phase diagrams.
- Criteria for sustainable innovation of food products.
-Technologies applied to the development of innovative products (extrusion, cooking-extrusion, mechanical and physico-chemical processes of micro and nano-encapsulation, microfluidics, coacervation, other technologies)
- Examples of trend product design: meat substitutes and TVP (texturized vegetable products lab grown meat), low-salt products, aromatized caramels, food / functional ingredients for health and well-being, release systems)
- Gastronomic Engineering and Industrial Gastronomy. Unit operations in the kitchen (vacuum cooking, enflorage, cryocooking, thin layer technologies, Novel Technolgies: HPP, supercritical fluids, UHPH). Culinary achievements realized on the basis of materials science principles.
Prerequisiti
Preferably, basic knowledge of Food Formulation Technology
Metodi didattici
In order to introduce students to the concepts and terminology used in R&D and in food formulation technology aimed at food design for repositioning or product innovation, lectures will be provided. With the teacher's guidance, the students, organized in teams of 2-3 components, will develop a food design project as an application of the contents learned in the frontal lessons.
Materiale di riferimento
Slides projected during the course and literature provided by the teacher, published on ARIEL-UNIMI for the duration of the semester of the course . The course lecture notes, unknown authors, NOT AUTHORIZED BY THE TEACHER are not recognized as teaching material.
Modalità di verifica dell’apprendimento e criteri di valutazione
The oral exam is carried out through a colloque that is developed in two parts: interview on the course contents, after which there is the powerpoint presentation of a project developed that is developped on an issue relevant to the course and that is agreed with the teacher. Evaluation parameters: the correctness of the answers, the appropriateness of the language, the ability to include interdisciplinary elements and notions will be evaluated, if required.
AGR/15 - SCIENZE E TECNOLOGIE ALIMENTARI - CFU: 4
Lezioni: 32 ore
Docente: Piazza Laura
Docente/i
Ricevimento:
servizio tutor: ricevimento su appuntamento
servizio tutor: ricevimento presso lo studio del docente