Human Resources Management
A.Y. 2025/2026
Learning objectives
Lo studente acquisirà la capacità di riconoscere le diverse tipologie di team e le dinamiche che li caratterizzano, conoscendo gli strumenti normativi e motivazionali necessari per guidare efficacemente le risorse affidategli nell'ambito della ristorazione e delle produzioni alimentari.
Sarà in grado di orientare la propria squadra affinché svolga le proprie attività in modo focalizzato sugli obiettivi aziendali anche in merito al rapporto con la clientela / utenti dei servizi ristorativi.
Inoltre, lo studente svilupperà le competenze per affrontare anche i momenti di criticità e le difficoltà nella gestione del team, acquisendo la capacità di ottimizzare le risorse umane nell'ambito del contesto aziendale.
Sarà in grado di orientare la propria squadra affinché svolga le proprie attività in modo focalizzato sugli obiettivi aziendali anche in merito al rapporto con la clientela / utenti dei servizi ristorativi.
Inoltre, lo studente svilupperà le competenze per affrontare anche i momenti di criticità e le difficoltà nella gestione del team, acquisendo la capacità di ottimizzare le risorse umane nell'ambito del contesto aziendale.
Expected learning outcomes
Students will develop the ability to recognize different types of teams and understand their typical dynamics. They will gain knowledge of the regulatory and motivational tools needed to effectively lead those human resources reporting into them in the catering and food production sectors.
They will be able to guide their teams to carry out activities in alignment with corporate objectives, including those related to the relationship with customers and users of catering services.
Moreover, students will acquire the skills to address critical moments and challenges in team management, gaining the ability to optimize human resources within a business context.
They will be able to guide their teams to carry out activities in alignment with corporate objectives, including those related to the relationship with customers and users of catering services.
Moreover, students will acquire the skills to address critical moments and challenges in team management, gaining the ability to optimize human resources within a business context.
Lesson period: First semester
Assessment methods: Esame
Assessment result: voto verbalizzato in trentesimi
Single course
This course cannot be attended as a single course. Please check our list of single courses to find the ones available for enrolment.
Course syllabus and organization
Single session
Lesson period
First semester
SECS-P/10 - ORGANIZATION AND HUMAN RESOURCE MANAGEMENT - University credits: 4
Lessons: 32 hours