Viticulture and Enology (Classe L-25)-Enrolled from 2019/20 Academic Year

Area Scienze Agrarie e Alimentari
Bachelor
A.Y. 2021/2022
L-25 - Scienze e tecnologie agrarie e forestali (EN)
Bachelor
180
ECTS
Access
Limited enrolment with admission test
3
Years
Milano
Italian
International title
Double Degree
The Degree course in Viticulture and Enology assures an interdisciplinary training on the biological and technological principles related to the cultivation of vines and the production of wine. The course provides professional competence to technicians devoted to work in the viticulture, enology and wineries management sectors. The curriculum is based on a solid scientific training (including the fundamentals of biological, chemical and physical sciences) and on specific courses, aimed at providing agro-technological and managerial skills. The courses program is aimed at deepening the scientific principles of the vine cultivation and wine production, on the basis of the biological, physical and chemical fundamentals necessary for their full understanding. With this in mind, a particular style of vine cultivation or winemaking, as well as a specific method of managing the vineyard and cellar are not emphasized. On the contrary, the achievement of a unifying methodological and scientific competence it strongly favoured, in order to acquire autonomous vision and vocation. Thanks to a complementary teaching offer, each student is however encouraged to deepen the preferable application aspect in viticulture and/or wine production and/or in the management of the vine-winery company.
The winemaker is responsible for the management, administration and consultancy activities in vine companies for the grapes production and transformation, as well as the refinement, conservation, bottling and marketing of derived products. His/her activity also concerns the variety choice, the plant and the plant protection aspects of the vineyards. He/she can operate in managerial functions in organizations, associations and vine-wine consortia. He/she is qualified to carry out and certify microbiological, enochemical and sensorial analyzes on wines. He/she can collaborate in the design of vineyards and wineries, as well as in the choice of related technologies. Lastly, he/she is responsible for the distribution and marketing of grapevine products, including communication, marketing and image aspects. The aim of the course is to prepare technicians with specific skills in the viticulture and enology sector, qualified to the profession of winemaker in Italy and in Europe, in accordance with law no. 129 - 10th April 1991 and subsequent modificiations. Further professional opportunities may concern the beverage industry (those fermented in particular), food distribution, as well as publishing sector and technical-scientific information on wine.

Employment statistics (Almalaurea)
Requisiti e conoscenze richieste per l'accesso

Per essere ammessi al corso di laurea occorre possedere un diploma di scuola secondaria superiore, o altro titolo riconosciuto idoneo, e un'adeguata preparazione nelle discipline scientifiche di base (matematica, chimica, fisica e biologia).

Modalità di verifica delle conoscenze e della preparazione personale

Il corso di laurea è a numero programmato al fine di garantire la qualità dell'offerta didattica in relazione alle risorse disponibili. Per l'iscrizione al primo anno sono disponibili 80 posti, più 5 posti per gli studenti extracomunitari residenti all'estero e 4 posti per gli studenti del Progetto Marco Polo.
L'accesso al corso è regolamentato da un test obbligatorio, con valenza selettiva, volto ad accertare la preparazione iniziale in termini di requisiti di conoscenze nelle discipline scientifiche di base, con un grado di approfondimento pari a quello derivante dalla preparazione della Scuola Media Superiore, e di comprensione di logica elementare.
Il test valido per l'accesso al corso di laurea è il TOLC-AV, un test online erogato dal CISIA (Consorzio Interuniversitario Sistemi Integrati per l'Accesso - https://www.cisiaonline.it).
Struttura e argomenti della prova e altre informazioni utili: https://www.cisiaonline.it/area-tematica-tolc-agraria-veterinaria/struttura-della-prova-e-syllabus/
Il TOLC-AV può essere sostenuto presso l'Università degli Studi di Milano o presso una qualsiasi altra Università aderente al CISIA.
Alla pagina https://tolc.cisiaonline.it/calendario.php è pubblicato il calendario con le sedi e le date disponibili.
Procedure di iscrizione e scadenze sono indicate nel bando di ammissione pubblicato alla pagina https://viticolturaenologia.cdl.unimi.it/it/iscriversi
Possono immatricolarsi soltanto gli studenti utilmente collocati nella graduatoria di merito.

Accesso per trasferimento o per studenti già laureati

Gli studenti già iscritti ad un corso di laurea dell'Università degli Studi di Milano, ad altro Ateneo o già laureati, possono essere esonerati dal test solo se ammessi ad anni successivi al primo.
A tal fine deve essere presentata apposita richiesta di valutazione preventiva della carriera accedendo al servizio online indicato nel bando di ammissione.
Gli interessati dovranno dichiarare tutti gli esami sostenuti con relativi settori, crediti e voti e allegare i programmi dei corsi. Per maggiori dettagli sulla procedura si rinvia al bando.
La richiesta di valutazione della carriera deve essere presentata improrogabilmente entro il 10 giugno 2021.
L'esito della valutazione sarà comunicato via e-mail entro il 15 luglio 2021.
Gli studenti ammessi al primo anno dovranno sostenere il test e iscriversi al bando.

Obblighi formativi aggiuntivi e modalità per il recupero OFA

Agli studenti ammessi che nella sezione di Matematica del TOLC-AV hanno raggiunto un punteggio inferiore o uguale a 4 sono assegnati obblighi formativi aggiuntivi (OFA). Per gli studenti con OFA verrà organizzato un percorso di recupero (nel periodo ottobre-dicembre) strutturato con esercitazioni online su una piattaforma e-learning e momenti di confronto e chiarimento con un tutor. Dopo aver partecipato alle attività di supporto, le matricole dovranno sostenere una prova finale di accertamento. Il superamento dell'OFA di Matematica è propedeutico a tutti gli esami del secondo e terzo anno. Per gli studenti che non avranno superato il test finale dell'OFA durante il primo anno, il superamento dell'esame di Matematica è propedeutico a tutti gli esami del secondo e terzo anno.
Ulteriori informazioni alla pagina https://viticolturaenologia.cdl.unimi.it/it/studiare/le-matricole
The opportunity of studying in the framework of the Erasmus + Program, the rules for participation and the criteria for the selection of students are indicated in a specific call for applications for the Food Science Area. Mobility is provided towards 30 partner universities widely distributed in Europe, selected on the base of their teaching affinity with the course of study (degree program) and notoriety in the specific area. The areas of study that can be developed abroad include physiology, genetics and viticulture techniques, chemistry and wine microbiology, wine-making technologies, sensory analysis and marketing of the wine commerce. The learning agreement is outlined in collaboration with the person in charge for the Erasmus of the degree program, as regards both the choice of courses and the organization of the internship at the partner university. Students must obtain the formal approval of the examinations that they intend to carry out at the host university from professors who hold equivalent or similar teachings at the University of Milan before completing the learning agreement. As regards experimental activities abroad, which can constitute part or the entire program of the internship, a letter of agreement from a professor of the partner university is required, along with the formal approval on the objectives, on the program and on the term of the internship by a professor of the degree program, who will also act as supervisor. At the end of the study period abroad, students must hand in the transcript of records released by the host university and they obtain, by the approbation of the Teaching Board, credits and votes recognition on the base of a default conversion scale. The degree course offers integrated study programmes that award joint/multiple degrees (https://www.unimi.it/en/international/study-abroad/double-degree).
La frequenza delle attività formative è fortemente consigliata.

Courses list

year
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Plant Biology 8 64 Italian BIO/01 BIO/03
- Biologia della cellula vegetale4
- Morfologia ed anatomia delle piante4
First semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
General and Inorganic Chemistry 6 60 Italian CHIM/03
Mathematics 6 68 Italian MAT/02
Second semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Agronomy 6 56 Italian AGR/02
Elements of Economics 6 48 Italian AGR/01
Organic Chemistry 6 56 Italian CHIM/06
Physics 6 64 Italian FIS/07
Open sessions
There are no specific sessions for these activities (e.g. open online courses).
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
English Assessment B1 (3 ECTS) 3 0 Italian
year
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Enology 1 10 96 Italian AGR/15
- Elementary operations5
- Principles and elements of enology5
First semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Agricultural Chemistry 10 80 Italian AGR/13
- Plant physiology and biochemistry6
- Soil chemistry4
Enological and Fermentations Chemistry 6 52 Italian CHIM/11
Microbiology 6 56 Italian AGR/16
Second semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Biology and Genetics of Grapevines 8 72 Italian AGR/03
- Ampelografia e miglioramento genetico4
- Fisiologia4
Computer Skills, Statistics and Data Management in the Winery 9 88 Italian
Enochemical Analysis 6 64 Italian AGR/15
Open sessions
There are no specific sessions for these activities (e.g. open online courses).
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Stage 10 0 Italian
year
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Viticultural and Enological Engineering 11 112 Italian AGR/09
- Meccanizzazione del vigneto6
- Progettazione della cantina5
First semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Enological Microbiology 6 56 Italian AGR/16
Management of Vinicultural Firm and Marketing Elements 8 64 Italian AGR/01
- Unita' didattica 1: legislazione4
- Unita' didattica 2: gestione e marketing4
Second semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Enology 2 11 92 Italian AGR/15
- Sensory Analysis5
- Technologies and enological processes6
Vineyard Protection 11 104 Italian AGR/11 AGR/12
- Entomologia5
- Patologia vegetale6
Viticulture: Cultivation Techniques 6 64 Italian AGR/03
Conclusive activities
There are no specific sessions for these activities (e.g. open online courses).
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Final Exam 3 0 Italian
First semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Optional
Brewing and Spirits Technology 4 32 Italian AGR/15
Second semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Optional
Cereals for Malts and Other Semi-Finished Products Preparation 4 32 Italian AGR/15
Cultivation of Plants for Beer, Liqueurs and Spirits Production 4 32 Italian AGR/04
Study plan rules
- Nell'ambito dei 12 crediti a libera scelta dello studente, il Collegio Didattico di Viticoltura ed enologia propone, nella tabella sottostante, alcune attività formative.
Nell'ambito delle attività a libera scelta, è offerta la possibilità di svolgere un secondo tirocinio, anche eventualmente presso un'azienda esterna, secondo le modalità previste dall'Ateneo. In questo caso, le attività da svolgere nel corso del tirocinio saranno sotto la diretta responsabilità di un tutor universitario e non si dovranno configurare come una mera ripetizione di quelle svolte nel corso del primo. Il secondo tirocinio darà luogo all'acquisizione di 4 CFU.
Courses or activities Max ECTS Total hours Language Lesson period SSD
Brewing and Spirits Technology 4 32 Italian First semester AGR/15
Cereals for Malts and Other Semi-Finished Products Preparation 4 32 Italian Second semester AGR/15
Cultivation of Plants for Beer, Liqueurs and Spirits Production 4 32 Italian Second semester AGR/04
Il piano didattico dovrà essere realizzato nel rispetto delle seguenti propedeuticità:
Course location
Milano
Presidente del Collegio Didattico
Prof. Antonio Giovanni Tirelli
Contacts