Viticulture and Enology (Classe L-25)-Enrolled from 2019/20 Academic Year

Area Scienze Agrarie e Alimentari
Bachelor
A.Y. 2020/2021
L-25 - Scienze e tecnologie agrarie e forestali (EN)
Bachelor
180
ECTS
Access
Limited enrolment with admission test
3
Years
Milano
Italian
International title
Double Degree
The Degree course in Viticulture and Enology assures an interdisciplinary training on the biological and technological principles related to the cultivation of vines and the production of wine. The course provides professional competence to technicians devoted to work in the viticulture, enology and wineries management sectors. The curriculum is based on a solid scientific training (including the fundamentals of biological, chemical and physical sciences) and on specific courses, aimed at providing agro-technological and managerial skills. The courses program is aimed at deepening the scientific principles of the vine cultivation and wine production, on the basis of the biological, physical and chemical fundamentals necessary for their full understanding. With this in mind, a particular style of vine cultivation or winemaking, as well as a specific method of managing the vineyard and cellar are not emphasized. On the contrary, the achievement of a unifying methodological and scientific competence it strongly favoured, in order to acquire autonomous vision and vocation. Thanks to a complementary teaching offer, each student is however encouraged to deepen the preferable application aspect in viticulture and/or wine production and/or in the management of the vine-winery company.
The winemaker is responsible for the management, administration and consultancy activities in vine companies for the grapes production and transformation, as well as the refinement, conservation, bottling and marketing of derived products. His/her activity also concerns the variety choice, the plant and the plant protection aspects of the vineyards. He/she can operate in managerial functions in organizations, associations and vine-wine consortia. He/she is qualified to carry out and certify microbiological, enochemical and sensorial analyzes on wines. He/she can collaborate in the design of vineyards and wineries, as well as in the choice of related technologies. Lastly, he/she is responsible for the distribution and marketing of grapevine products, including communication, marketing and image aspects. The aim of the course is to prepare technicians with specific skills in the viticulture and enology sector, qualified to the profession of winemaker in Italy and in Europe, in accordance with law no. 129 - 10th April 1991 and subsequent modificiations. Further professional opportunities may concern the beverage industry (those fermented in particular), food distribution, as well as publishing sector and technical-scientific information on wine.

Employment statistics (Almalaurea)
- Requisiti e conoscenze richieste per l'accesso
Sono opportune adeguate conoscenze di matematica, fisica, chimica e biologia, con un grado di approfondimento pari a quello derivante dalla preparazione della Scuola Media Superiore. E' auspicabile una buona conoscenza di una lingua straniera (inglese o francese).
- Modalità di verifica delle conoscenze e della preparazione personale
L'accesso al corso è regolamentato da un test obbligatorio, volto ad accertare la preparazione iniziale degli studenti, in termini di requisiti minimi di conoscenze nelle discipline scientifiche di base (matematica, fisica, chimica, biologia), con un grado di approfondimento pari a quello derivante dalla preparazione della Scuola Media Superiore, e di comprensione di logica elementare. Come prova per l'accesso è previsto un TOLC (Test On Line CISIA). Il TOLC può essere sostenuto presso l'Università degli Studi di Milano o in una qualsiasi altra Università aderente al CISIA (Consorzio Interuniversitario Sistemi Integrati per l'Accesso) ed è svolto in più date. Le iscrizioni al TOLC vanno effettuate sul sito del CISIA (www.cisiaonline.it): il TOLC richiesto per l'iscrizione al corso di laurea è il TOLC-AV. Tutte le informazioni relative alle modalità di svolgimento sono indicate nel bando d'accesso pubblicato sul sito di Ateneo (https://www.unimi.it/it/corsi/corsi-di-laurea/viticoltura-ed-enologia). Le modalità di accesso degli studenti provenienti da altri Corsi di Laurea dell'Università degli Studi di Milano, da altri Atenei o già laureati saranno rese note nel bando di concorso disponibile sul sito di Ateneo.
- Obblighi formativi aggiuntivi e modalità per il recupero OFA
Agli studenti ammessi che hanno raggiunto un punteggio inferiore alla soglia stabilita nel bando di accesso, per le domande rivolte alla conoscenza della matematica, saranno assegnati obblighi formativi aggiuntivi (OFA). Tali obblighi potranno essere colmati mediante attività di recupero appositamente previste. Il superamento dell'OFA di matematica è propedeutico a tutti gli esami del secondo e terzo anno. Per gli studenti che non avranno aderito al percorso OFA o non avranno superato il test finale dell'OFA il superamento della matematica è propedeutico a tutti gli esami del secondo e terzo anno.
- Corsi propedeutici
Per colmare le eventuali carenze che possono emergere dai risultati del test, la Facoltà potrà offrire allo studente alcuni brevi corsi propedeutici o attività di tutoraggio, che saranno attivati prima dell'inizio delle lezioni o durante il corso, la cui frequenza è fortemente raccomandata a tutti coloro che avranno manifestato carenze di preparazione.
The opportunity of studying in the framework of the Erasmus + Program, the rules for participation and the criteria for the selection of students are indicated in a specific call for applications for the Food Science Area. Mobility is provided towards 40 partner universities widely distributed in Europe, selected on the base of their teaching affinity with the course of study (degree program) and notoriety in the specific area.
The areas of study that can be developed abroad include physiology, genetics and viticulture techniques, chemistry and wine microbiology, wine-making technologies, sensory analysis and marketing of the wine commerce.
The learning agreement is outlined in collaboration with the person in charge for the Erasmus of the degree program, as regards both the choice of courses and the organization of the internship at the partner university. Students must obtain the formal approval of the examinations that they intend to carry out at the host university from professors who hold equivalent or similar teachings at the University of Milan before completing the learning agreement. As regards experimental activities abroad, which can constitute part or the entire program of the internship, a letter of agreement from a professor of the partner university is required, along with the formal approval on the objectives, on the program and on the term of the internship by a professor of the degree program, who will also act as supervisor.
At the end of the study period abroad, students must hand in the transcript of records released by the host university and they obtain, by the approbation of the Teaching Board, credits and votes recognition on the base of a default conversion scale.
Consigliata

Courses list

year
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Plant Biology 8 64 Italian BIO/01 BIO/03
- Biologia della cellula vegetale4
- Morfologia ed anatomia delle piante4
First semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
General and Inorganic Chemistry 6 60 Italian CHIM/03
Mathematics 6 68 Italian MAT/02
Second semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Agronomy 6 56 Italian AGR/02
Elements of Economics 6 48 Italian AGR/01
Organic Chemistry 6 56 Italian CHIM/06
Physics 6 64 Italian FIS/07
Open sessions
There are no specific sessions for these activities (e.g. open online courses).
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
English Assessment B1 (3 ECTS) 3 0 Italian
year
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Enology 1 10 96 Italian AGR/15
- Elementary operations5
- Principles and elements of enology5
First semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Agricultural Chemistry 10 80 Italian AGR/13
- Plant physiology and biochemistry6
- Soil chemistry4
Enological and Fermentations Chemistry 6 52 Italian CHIM/11
Microbiology 6 56 Italian AGR/16
Second semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Biology and Genetics of Grapevines 8 72 Italian AGR/03
- Ampelografia e miglioramento genetico4
- Fisiologia4
Computer Skills, Statistics and Data Management in the Winery 9 72 Italian
Enochemical Analysis 6 64 Italian AGR/15
Open sessions
There are no specific sessions for these activities (e.g. open online courses).
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Stage 10 0 Italian
be activated by the A.Y. 2021/2022
year
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Viticultural and Enological Engineering 11 88 Italian AGR/09
- Meccanizzazione del vigneto6
- Progettazione della cantina5
First semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Enological Microbiology 6 56 Italian AGR/16
Management of Vinicultural Firm and Marketing Elements 8 64 Italian AGR/01
- Unita' didattica 1: legislazione4
- Unita' didattica 2: gestione e marketing4
Second semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Enology 2 11 92 Italian AGR/15
- Sensory Analysis5
- Technologies and enological processes6
Vineyard Protection 11 104 Italian AGR/11 AGR/12
- Entomologia5
- Patologia vegetale6
Viticulture: Cultivation Techniques 6 64 Italian AGR/03
Open sessions
There are no specific sessions for these activities (e.g. open online courses).
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Final Exam 3 0 Italian
First semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Optional
Brewing and Spirits Technology 4 32 Italian AGR/15
Second semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Optional
Cereals for Malts and Other Semi-Finished Products Preparation 4 32 Italian AGR/15
Cultivation of Plants for Beer, Liqueurs and Spirits Production 4 32 Italian AGR/04
Sustainable Management of Fungal Diseases of Grapevine 4 38 Italian AGR/12
Study plan rules
- Nell'ambito dei 12 crediti a libera scelta dello studente, il Collegio Didattico di Viticoltura ed enologia propone le seguenti attività formative:
Coltivazione di essenze per la produzione di birra, liquori e distillati 4 cfu; ssd AGR/04; 2°semestre;
Cereali per la produzione di malti ed altri semilavorati 4 cfu; ssd AGR/15; 2°semestre;
Tecnologia della birra e dei distillati 4 cfu; ssd AGR/15; 1°semestre;
Difesa sostenibile della vite dalle malattie fungine 4 cfu; ssd AGR/12; 2°semestre.
Nell'ambito delle citate attività formative, è offerta la possibilità di svolgere un secondo tirocinio, anche eventualmente presso un'azienda esterna, secondo le modalità previste dall'Ateneo. In questo caso, le attività da svolgere nel corso del tirocinio saranno sotto la diretta responsabilità di un tutor universitario e non si dovranno configurare come una mera ripetizione di quelle svolte nel corso del primo. Il secondo tirocinio darà luogo all'acquisizione di 4 CFU.
Il piano didattico dovrà essere realizzato nel rispetto delle seguenti propedeuticità:
Course location
Milano
Presidente del Collegio Didattico
Prof. Antonio Giovanni Tirelli
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